Limic logo
Kestäviä ja turvallisia LED -valoja.
Uuden teknologian energiaa säästäviä tehokkaita LED -valoja, kaikkiin tarpeisiin.
Suomen Vahvimmat 2011


 

LED -VALON KÄYTTÖ VENEISSÄ

LED -valoa voi käyttää veneissä korvaamaan perinteiset valot. Lisäksi voit
asentaa LED -valon paikkoihin, joihin et ole voinut asentaa perinteisiä valoja.

 
SOVELLUKSIA VENEISSÄ:

Sisävaloiksi.
Kansivaloksi.
Kaapistojen ja luukkujen valaistus.
Kaidevaloksi (kulkuteiden valaisu).
Yläohjaamon valoksi (esim. targa-kaareen).
Navigointivaloksi (punainen tai vihreä valo).
Lukuvaloiksi.
Konehuoneen valoiksi.
Yms. 


Voit korvata lähes kaikki veneesi perinteiset valot ja lamput uuden teknologian LED -valolla. Varsinkin veneissä, LED -valojen edut tulevat vahvasti esiin, ne kuluttavat vähemmän energiaa ja ovat erittäin kestäviä.Ilta pimenee
Vaikka illat pimenevät vuosi toisensa perään, LED -valo jatkaa valaisuaan, luottevasti!
VENEEN OLESKELUTILOJEN VALAISU

Oleskelutilojen valaisuun kannattaa käyttää leveäkeilaista hajavaloa lähettävää LED -valoa. Riippuen tilasta, näitä valoja tarvitaan 1...4 kpl. Tämä on riittävä määrä jopa ettäin suurissa tiloissa (esim. yli 40 jalkaisten veneiden suurissa oleskelutiloissa). Harvoin tarvitaan kuutta LED -valoa. Yhden LED -valon teho vaihtelee 1...9 W välillä, riippuen tilan koosta ja valojen lukumäärästä. Mitä useampi LED -valo tilaan laitetaan, sitä pienempi sen tehon tarvitsee olla. Useasta valolähteestä on se etu, että valo luonollisesti tulee tasaisemmin koko tilaan.

Esimerkiksi veneen suurissa oleskelutiloissa (koko n. 6 x 3 metriä) tarvitaan noin neljä 9 W valoa, jolla tila saadaan valaistua erittän hyvin kaikissa tilanteissa. Useissa tilanteissa jopa liian kirkkaasti, jolloin himmennystoiminto kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön.

Oleskelutilaan kannattaa laittaa ns. navigointivalo, "heikkotehoinen" valolähde, joka lähettää punaista tai vihreää valoa. Näin tilassa voidaan liikkua turvallisesti myös silloin, kun ollaan liikkeessä pimeällä eikä normaaleja valoja voida pimeänäkökykyä heikentämättä käyttää. Täksi "heikkotehoiseksi" valolähteeksi voit valita Limic Oy:n pienen 30 mm halkaisijaltaan olevan LED -valon, jonka keilanleveys on mahdollisimman leveä. Voit säätää valon kirkkautta himmentimellä, jolloin voit mukauttaa navigointivalon kirkkauden sopivaksi kaikkiin tilanteisiin.

Joissakin oleskelutiloissa saattaa olla tarpeen käyttää kapeampikeilaista valoa, varsinkin jos halutaan että yleisvalo jättää jonkun kohdan valaisematta (esim. moottoriveneessä ajopaikan). Tällöin valittavanasi on 6...20 asteisella keilalla olevia valoja.

Venesovellus 1MAKUUHYTTIEN VALAISU

Myös makuuhyttien valaisuun kannattaa käyttää leveäkeilaista hajavaloa lähettävää LED -valoa. Riippuen tilasta, näitä 3 tai 9 Watin valoja tarvitaan yksi tai kaksi kappaletta. Mutta muista, että useasta valolähteestä on se etu, että valo luonollisesti tulee tasaisemmin koko tilaan, joten voit asentaa heikompitehoisia valoja useampia. Ja himmennyshän on aina käytettävissä, jos mielestäsi valoteho on liian suuri.

Makuuhytteissä, joissa nukkuu useampia henkilöitä kerrallaan, kannattaa asentaa myös pistemäisiä valoja. Näillä 1 tai 3 W pienillä (halkaisija 30 mm) valoilla saadaan yöllä valaistua esim. oven edusta siten, ettei se häiritse muita nukkujia, jos jonkun täytyy poistua hytistä esim. vessaan. Samaisesta syystä kannattaa harkita yövalon asennusta. Tälläiseen soveltuu erittäin paljon himmennetty valkoinen valo, tai mielummin punainen tai vihreä valo, jota voi käyttää myös navigointivalona.

Makuuhytteihin kannattaa ehdottomasti asentaa nukkujakohtainen lukuvalo, joka voidaan himmentää, jolloin tämä valo ei häiritse muita hytissä nukkuvia.KOSTEIDEN TILOJEN VALAISU

Kosteiden tilojen, kuten suihku ja WC, valaisuun LED -valo soveltuu ihanteellisesti. Tälläiseen riittää erinomaisesti 3 W hajavaloa tuottava valo ( joko 30 tai 50 mm), joka on vesitiivis. Himmennystä ei tarvita ja kytkimeksi soveltuu hermeettisesti suljettu magneettikytkin, joka on immuuni kosteudelle.

KULKUTEIDEN VALAISU

Kulkuteiden valaisuun kannattaa yleisesti käyttää leveäkeilaista hajavaloa lähettävää LED -valoa. Mikäli kulkutie on kapea ja pitkä (käytävä), kannattaa harkita käyttävänsä ovaalin muotoista valokeilaa, jolloin valoja tarvitaan harvemmin.

Leveäkeilainen LED -valo sopii myös kansivaloksi, varsinkin moottoriveneissä, missä valon asennuskorkeus on matala. Mikäli kansivalo asennetaan korkealle (esim. purjeveneen mastoon), kannattaa valita kapeakeilaisempi valolähde, jopa vain 6 asteinen. Kansivalosovellukseen kannattaa ehdottomasti valita vesitiivis LED -valo.

Myös kulkutiloihin (käytävät, veneen kansi) kannattaa laittaa navigointivalo eli punaista tai vihreää valoa, jotta näissäkin tiloissa voidaan turvallisesti liikkua myös pimeään aikaan. Koska tälläinen LED -valo ei kuluta juuri lainkaan sähköä (varsinkaan himmenettynä), se voidaan kytkeä katkaisijasta palamaan aina kun on pimeää, tai vaikka vaikka jatkuvasti. Näin tätä katkaisijaa ei tarvitse etsiä pimeässä.

Tarvittava valojen teho riippuu LED -valojen lukumäärästä, sijoituspaikoista ja valaistavan alueen laajuudesta. Noin 40 jalkaisen purjeveneen kannen valaisuun riittää kaksi mastoon (esim. saalinkiin) asennettu 9 W LED -valoa, joissa on ovaalin muotoinen keila. Lisäksi korkealle mastoon voidaan asentaa kaksi 9W kapeakeilaista LED -valoa, joista toinen suunnataan veneen sitloodaan ja toinen keulaan.

KOHDEVALOT

Kohdevalosovelluksia ovat esim. kaikki karttavalot ja lukuvalot. Kohdevaloiksi soveltuvat parhaiten kapeakeilaiset 1 W tai 3 W LED -valot. Tuoteperheistä valittavanasi on joko 30 mm tai 50 mm halkaisijaltaan oleva LED -valo. Kapeakeilainen 30 mm LED -valo soveltuu erittäin hyvin esim. karttapöydän päälle. Valkoisen valon lisäksi kannattaa harkita myös punaisen tai vihreän valon käyttöä, joita tarvitaan pimeällä kuljettaessa. Varsinkin karttapöydän päälle kannattaa laittaa sekä valkoinen että punainen kohdevalo.

KAAPISTO, LAATIKOSTO YMS. VALOT

Kaapistot ja laatikostot ovat veneessä tyypillisesti erittäin pimeitä tiloja, joista tavaroita etsitään taskulamppu kädessä, toisen käden pitäessä laatikoston kantta auki. LED -valo on ihanteellinen ratkaisu kaapistojen ja laatikostojen valaisuun.Venesovellus

Karttapöydän laatikoston valaisu. Sovelluksessa kanteen on
kiinnitetty magneetti, jolla ohjataan reed -releen avulla valoja.Asentamalla hajavaloa tuottava 1 W LED -valo laatikostoon (tai laatikon kanteen) ja käyttämällä hermeettisesti suojattua magneettikytkintä, jolla kerrotaan LED -ohjaimelle että luukku tai ovi avattiin, saadaan helposti kestävä ja automaattinen valo tilaan. Myös suurempien veneiden kaapistot voidaan helposti valaista automaattisilla LED -valolla.

Venesovellus

Istuimen alla olevan laatikoston valaisu. Sovelluksessa luukku
on irtonainen. Irtonaiseen luukkuun on kiinnitetty magneetti, jolla
laatikostossa olevan reed -releen avulla LED -valojen ohjaimelle
kerrotaan, koska kansi poistetaan ja valot pitää sytyttää.
KONETILAN-, SÄILYTYSLAATIKOIDEN JA RUUMIEN VALOT

LED -valo soveltuu erinomaisesti ankariin olosuhteisiin kuten veneen konetiloihin, säilytyslokeroihin ja ruumiin. Lisäksi ne ovat erittäin turvallsia, ne eivät lämpene ja niissä ei ole mm. liitoksia, joista voisi tulla kipinöitä.

Veneen säilytyslaatikot (varsinkin ulkotiloissa olevat) ovat tyypillisesti tiloja, joissa valo joutuu ankariin olosuhteisiin. Niissä ilma on kosteaa ja jopa suolaista. Lisäksi valot joutuvat vastaanottamaan iskuja laatikoissa säilytettävien tavaroiden puolesta. Esim. pelkkä ankkuriköysi voi rikkoa perinteisen valon, mutta LED -valo kestää tälläiset iskut.

Konehuoneissa valot joutuvat alttiiksi lämmölle, tärinälle, erillaisille nesteille ja ilmassa oleville syövyttäville tai hapettaville kaasuille. LED -valot kestävät erinomaisesti näitä kaikkia. Eikä niissä ole likaantuvia kontaktipintoja, jotka vaurioituessaan pimentävät valon juuri silloin, kun sitä tarvitset.

Käyttämällä LED -valojen ohjaimen "sammutus" toimintoa, voit rakentaa laatikostojen yms. valaistuksen siten, että ne syttyvät kun kannen avaa. Näissä ankarissa olosuhteissa kannattaa käyttää magneettikytkintä, jolla ohjataan valo-ohjaimen "sammutus" liityntää. Koska magneettikytkin (reed-rele) on hermeettisesti suojattu, se toimii käytännössä ikuisesti ilman kontaktiongelmia. Koska magneettikytkimen läpi menee vain ohjaussignaali, eikä koko LED -valon kuluttama teho, ei sitä kuormiteta sähköisestikään liikaa, jolloin luotettavuus paranee.

Magneettikytkin

Kuvassa magneettikytkin ja magneetti. Nämä ovat
helppoja asentaa ja kestävät mekaanista rasitusta.


LED -valo soveltuu erinomaisesti valolähteeksi veneessä

Valaistuksen tekeminen LED -valolla on helppoa ja nopeaa.
LED -valo älykkäällä ohjaimella tarjoaa Sinulle paljon mahdollisuuksia valaistuksen toteuttamiseen
LED -valo kestää mekaanista rasitusta (tärinät, iskut)
LED -valo kestää ilmaston aiheuttamaa rasitusta
LED -valo on suunniteltu toimimaan laajalla lämpötila-alueella
LED -valo on turvallinen
Muista, ettei LED -valoja voi olla liikaa, niissä on vakiovarusteena himmennys. Näin ollen ne mukautuvat kaikkiin tilanteisiisi. Mitoita valomäärä mahdollisimman suureksi kaikissa asennukissasi. LED -valojen kirkkauta voi aina vähentää helposti käyttötilanteissa. Liian pieneksi mitoitettua määrää on hankalampi lisätä käyttötilanteissa.


VenesovellusHUOM! Limic Oy kehittää jatkuvasti nykyisiä sekä uusia tuotteita, joten oikeudet muutoksiin tiedoissa ja tuotteissa pidätetään. Tämän esitteen tiedot ja kuvat perustuvat prototyyppiin.


 

logo
Limic Oy
puh. 020 7579 890 (klo 9-17).
led-valo