Kuvaohje kuinka asennuksen voi tehdä pohjattomaan astiankuivauskaappiin.

Kuvat kertokoon enemmän kuin 1000 sanaa. Tässä on kuvasarja, kuinka LED valaistuksen voi tehdä keittiön välitilaan jossa  astiankuivauskaappi on ns. pohjaton malli eli pelkkä ritilä (ja vedenkeräysallas). Esimerkkikuvissa on tehty myymälässämme olevan 80 cm leveän keittiökaapin välitilan valaisu. Koska kyseessä on Ikean kaapisto, niin astiankuivauskaapissa ei ole pohjaa vaan se on avoin. Samat asennuksen periaatteet kuitenkin toimivat kaikissa keittiön kaapistoissa, oli niissä pohja tai ei.

Facebook
Facebook
YouTube
Instagram

Kiinnitä alumiiniprofiili keittiökaapiston runkolevyihin. Tässä profiiliin AP17081M on  katkasitu rautasahalla 80 cm mittaan ja kiinnitys tehdään ruuvamalla. Profiiliin on porattu 3,2 mm reikä puuruuveja varten. Reiän halkasija riippuu käytettävistä ruuveista. Senkkausta ei ole tehty, mutta usein kannattaa käyttää uppokantaisia ruuveja ja senkata upotus niitä varten.

LED valonauhan syöttöjohto aiotaan piilottaa kaapelikouruun kaapiston sisään. Näin ollen LED valonauhan syöttöjohtoa varten täytyy porata reikä alumiiniprofiilin ja kaapiston rungon läpi.

Poraa riittävän isolla terällä hieman vinoon, jotta saat porauksen ulostulon kaapiston sisään. Poraa alumiiniprofiiliin vähän suurempi reikä kuin kaapiston runkoon, jotta johdon eriste ei hierry alumiiniin.

Poraa läpivienti rungon läpi etukäteen suunniteltuun paikkaan. HUOM! Suunnittele ja mittaaa kahdesti, poraa vain kerran.

Pujota LED valonauhan johto juuri tekemästäsi reiästä.

Johto piilotetaan kaapin sisään johtokouruun. Myymme tätä kätevää johtokourua 100 cm ja 200 cm pituisina. Tässä käytetään 100 cm pituista johtokourua (kaapelikourua) KKOURU121M. Katkaise johtokouru oikean mitaiseksi tähän tarkoitukseen tehdyillä katkaisupihdeillä tai rautasahalla, saksia tai sivuleikkureita ei voi käyttää. Tee reikä johdon läpiviennille kaapleikourun pohjaan.

Laita LED valonauhan syöttöjohto johtokourun sisään ja liimaa johtokouru KKOURU121M kaapin sisään. Tässä LED nauhan syöttöjohto viedään suoraan kaapin taakse. Usein johto viedään esim. kaapin päälle, jolloin liimaa yksi johtokouru kaapin takanurkkaan pystyyn. Jos on tarve, tee kaapin hyllyille sitä varten pieni kolo.

Kun johto on paikoillaan, on läpivienti hyvä tehdä vesitiiviksi, jotta kaapin runko ei ime kosteutta sisään. Tämän voit tehdä esimerkiksi akrylli- tai butyylimassalla, pursota reikä täyteen sillä.

Puhdista alumiiniprofiilin sisäpinta rasvasta ja pölystä. Liimaa LED valonauha puhtaaseen ja kuivaan alumiiniprofiiliin. LED valonauhoissamme on eittäin vahva 3M:n teippi, joka kiinnitty ajan kanssa todella lujasti kiinni.

LED valonauha liimattuna alumiiniprofiilin päästä päähän.

Paina valmiiksi oikeaan määrämittaan katkaisemasi (varovasti rautasahalla) diffusori paikoilleen. Me toimitamme ainoastaan hyvä laatuisia diffusoreita eli pölysuojia, joten se ei muuta juurikaan valon ominaisuuksia (mm. värilämpötila, värintoistoindeksi, valomäärä)

Laita päätypalat paikoilleen. Voit varmistaa päätypalan pysymisen kontaktiliimalla, mutta yleensä se ei ole tarpeen.

Asennus on tältä osin tehty.

Kytke vielä LED nauhan syöttöjohto. Tässä on käytetty katkasimena langatonta lähetintä SR2853K2 ja himmennin-vastaanotinta SR1009CS.

DEMO keittiössämme on tehty myös kaapiston sisävalot hyllyjen etureunaan. Ne syttyvät automaattisesti, kun oven avaa.Tässä voidaan käyttä näppärää IR kytkintä (ON/OFF) SR8001BDC. Tämä IR kytkin sytyttää valot kun ovi avataan ja sammuttaa valot kun se suljetaan. Eli kyseessä on ns. lähestymisanturi, anturin edessä oleva IR:ää heijastava esine sammutta valot.

Saman IR kytkimen toista versiota voit käyttää myös ohjaamaan välitilan valoja.  SR8001ADC on IR kytkin, joka reagoi sen eteen tuotavaan Infrapunaa (IR) heijastavaan esineeseen kuten käteen, leipään tai vaikka kahvikuppiin. Kun esine tuodaan anturin eteen, vaihtaa se tilaansa eli joko sytyttää tai sammuttaa valot. Aivan loistava tuote ohjaamaan keittiön välitilan valoja. Huomaa tuo kahvikuppi-ohjaus!

Jos haluat erittäin teknisen insinöörimäisen ohjeen keittiön välitilan valojen hankintaan, niin lue:

Keittiön välitilan valaistus – kaikki tieto mitä tarvitset asiaan.

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niinsanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponetteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mitaammet myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintostoaindeksin. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaramation of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teetää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).