LED-nauhan valinta
Miten valita LED-valonauha

Valitse LED nauhan valoteho valaistuskohteen perusteella.

LED nauhan valinta, LED nauhan valotehosta puhuttaessa ei tarkoiteta sähkötehoa Watti [W] vaan LED nauhasta saatava valomäärä Luumen [lm] eli luminous flux. Lue lisää tästä suureesta: Luumen ja kandela.

Karkeana sääntönä: jos teet kotona huonetilan valaisun suoralla valaistuksella, tarvittava valomäärä on noin 200-250 lm jokaista huoneen neliömetriä kohden. Jos taas teet valaistuksen epäsuoralla valaistuksella, tarvitset huoneeseen noin 350-400 lm jokaista huoneen neliömetriä kohden. Huomaa että lopulliseen tarvittavaan valomäärään vaikuttaa useat tekijät kuten huoneen korkeus, seinien pinnan materiaali ja väri sekä tietenkin huoneen käyttötarkoitus. Tai jos teet jotain muuta valaistusta, niin tietenkin valomäärä kannattaa valita valaistuskohteen mukaan.

LED nauhan sähköteho

LED-nauhan sähköteho kertoo ainoastaan sen, kuinka paljon LED-nauha kuluttaa sähköä. LED-nauhan sähköteho ei kerro LED-nauhasta saatavaa valomäärää, koska osa LED-nauhan sähkötehosta muuttuu valoksi ja osa lämmöksi. Koska LED-nauhoja on eri laatuisia, vaihtelee saatu valomäärä eri nauhojen osalta hyvinkin paljon. Tällöin voi olla tilanne, jossa saat pienemmän valomäärän ja lopulla sähköteholla lämmität huoneilmaa.

Esimerkiksi LED-nauhasta ja alumiinisesta listasta (alumiiniprofiilista) saa hyvän ja energiatehokkaan kasvatusvalon joka ei kuluta sähköä liikaa.

led-nauha kasvatusvalo ja sähköteho

LED-valonauhat

erilaisten led-valonauhojen esittely. kaikki tärkeä mitä sinun tulee tietää led-valonauhoista.

LED nauhan energiatehokkuus eli ympäristöystävällisyys

Kuten edellisessä kappaleessa kerrotiin, on LED-nauhoja eri laatuisia ja osasta saat samalla sähköteholla enemmän valoa kuin muista. Loppu sähkötehosta on hukkatehoa eli sillä lämmitetään LED-nauhaa ja siten sen ympäristöä. Sellainen tilannehan ei ole kovin ympäristöystävällinen ja lisäksi se käy kukkaron päälle, koska se kasvattaa sähkölaskuasi.

Luonnonsuojelu
Säästä sähköä ja säästät luontoa.

Mutta ei hätää, voit vaikuttaa suoraan LED-nauhan ympäristöystävällisyyteen. Kun valitset LED-nauhaa, kiinnitä huomiota kuinka paljon valoa (luumeneita) saat LED-nauhasta yhdellä sähkötehon watilla. Joudut suorittamaan yksinkertaisen laskun, jossa jaat nauhasta saadun valomäärän (lm, luumen) sen kuluttamalla sähköteholla. Esimerkiksi LED-nauhamme FW300T5050C24 kuluttaa sähköä 14,4 W/m ja siitä saatava valomäärä on 1380 lm/m. Eli, jaa saatava valomäärä sähköteholla ja saat lukemaksi 96 lm/W. Mitä suurempi tämä vertailuluku on, sen energiatehokkaampi kyseinen LED-nauha on. Yleensä on myös niin, että mitä suurempi tämä lukema on, sitä pitkäikäisempi kyseinen LED-nauha on.

Älä kuitenkaan pidä tätä vertailulukua ainoana valintakriteerinä, koska LED-nauhasta saatavaan valomäärään vaikuttaa useat eri tekijät kuten valon värintoistokyky (CRI) ja värilämpötila. Mita huonompi on LED-nauhan värintoistokyky ja mitä korkeampi on värilämpötila, sen helpommin LED-nauhasta saadaan valotehoa per sähköteho. Kiinnitä huomisi myös siihen, että vertaa muilta osin vastaavia LED-nauhoja keskenään.

Yleisohjeena voi pitää, että alle 5500 K:n LED-nauhoilla tämän vertailulukeman tulisi olla yli 90, kun nauhan värintoistoindeksi on yli 90. Huonommalla värintoistoindeksillä lukeman tulisi olla jo reilusti yli 100 ja kylmemmällä valolla yli 120.

LED nauhan värilämpötila

LED-nauhan värilämpötilalle ei ole varsinaista oikeaa lukemaa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään seuraavia värilämpötiloja

  • Lämmin valkoinen eli noin 2400-3400 Kelvin: makuuhuoneet, ehkä olohuone
  • Puhtaan valkoinen (neutraalin valkoinen): 4000-4600 Kelvin. Muut kodin huoneet, myös olohuone
  • Päivän valkoinen (daylight): 5000-5500 Kelvin. Työhuoneet, toimistot, julkiset tilat.

Enemmän tietoa aiheesta saat artikellistamme Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa.

LED-nauhan valinta, LED-nauhan värintoitoindeksi CRI

LED nauhoille ilmoitetaan ns. värintoistoindeksi CRI. Se kuvaa sitä, kuinka hyvin eri värit toistuvat kyseisen LED-nauhan valossa. Yleisesti ottaen, värintoistolla on suuri merkitys, koska elämme värien maailmassa ja eri pinnoilla on eri värejä. Seinän, lattian ja katon maalit, tapetit, matot, huonekalun kankaat, elintarvikkeet, hedelmät jne ovat kaikki värillisiä. Ei ole siis yhdentekevää sillä, kuinka hyvin valo toistaa eri värejä. Yleensä tämän lukeman CRI (joskus myös Ra) tulisi olla yli 90. Jos värintoistoindeksiä ei ole ilmoitettu, on siihen varmaan joku syy. Paras tapaus on, kun valosta esitetään myös spektrikuva jne.

Lue lisää aiheesta artikkelistamme Onko valon värintoistokyky eli CRI (Ra) lukema tärkeä?

värintoistoindeksi elintarvike
Esimerkiksi elintarvikkeiden valaisuun tarvitaan hyvää värintoistoa.

LED nauhan rakenne

LED nauhan rakenne tarkoittaa tässä yhteydessä mm. LED-nauhan leveyttä, LED-komponettien lukumäärää nauhassa ja LED-nauhan kotelointiluokkaa eli vesi- ja pölytiiveys.

LED-nauhat ovat yleensä 8-16 mm leveitä. Karkeasti ottaen mitä leveämpää nauha on, sitä enemmän siitä lähtee valoa ja/tai siinä on enemmän ominaisuuksia (esim. eri värejä). Tarkista leveyden suhteen se, että valitsemasi LED-nauha mahtuu haluamaasi asennuspaikkaan tai alumiinilistaan.

LED-nauhoissa on irtonaisia erillisiä LED-komponetteja sekalainen määrä. Perinteisissä LED-nauhoissa ne on fyysisesti nähtävillä erillisinä komponentteina, COB LED-nauhassa (Chip On Board) “LED-komponentit” eli chipit ovat yhtenäisenä rivinä. LED komponettien määrä vaikuttaa siihen, kuinka lähekkäin LED-komponentit ovat. Se taas vaikuttaa LED-nauhasta saatavaan valon tasaisuuteen.

LED-nauhan tiheys pistemmäisyys
Erillaisia LED-nauhan tiheyksiä. Komponettien lukumäärä / metri kertoo nauhan tiheyden.
COB LED nauha
COB LED-nauhan valo on tasainen, yhtenäinen ja pisteetön. Käytönnössä COB nauhassa on satoja pikku-LED:ejä / metri. Aivan vieri vieressä.

LED-nauhan kotelointiluokka eli IP-luku kannattaa valita yleensä mahdollisimman alhaiseksi. Tämä helpottaa asennusta, vähetää valon häviöitä ja värilämpötilan muutoksia. Yleensä sisätiloissa käytetään IP20 luokan nauhaa jossa ei ole mitään häiritsevää pinnoitetta. Parempi kotelointiluokka saavutetaan, kun nauha asennettaan suojakannellisen alumiinilistan sisään. Ulkotiloissa tulee käyttää IP67/IP68-luokan nauhaa. Roiskevesisuojattu (IP54) LED-nauha on tarkoitettu käytettäväksi näiden välillä.

Vesitiivis COB-LED-nauha
Vesitiivis COB LED-nauha ulkokäyttöön. Vesitiiveys on tehty polyuretaanipinnoitteella, jonka vaikutus valonspektriin on vähäinen ja mekaaninen kestävyys erinomainen. Kestää myös hiilivetyjä.

LED-nauhan hinta

Valitettavan usein tämä on se ensimmäinen ja lähes ainoa valintakriteeri. Hinnalla on toki merkitystä, mutta hinta pitää suhteuttaa johonkin, jotta voit vertailla eri nauhoja keskenään. Kun muut LED-nauhan ominaisuudet ovat keskenään vertailukelpoisia (esim. energiatehokksuus, värintoistoindeksi ja värilämpötila), voit vielä laskea kuinka paljon saat valoa eurolla. Jaat yksinkertaisesti LED-nauhasta saatavan valomäärän sen hinnalla. Esimerkiksi jo aiemmin mainittu LED-nauhamme FW300T5050C24 tuottaa valoa 1380 lm/m eli 5 metrin kela 6900 lm. Tätä kirjoittaessa kyseisen kelan hinta on 89 € eli saat tästä LED-nauhasta valoa 78 lm/€.

LED-nauhan elinikä

Jätimme tämän viimeiseksi, koska tämä on käytännössä asia mitä on ostohetkellä melko hankala arvioida. Syitä tähän on monia. Vaikka valmistaja olisi ilmoittanut jonkun luotettavuus- ja vanhennustesteihin perustuvan tuntimäärän, vaikuttaa LED-nauhan elinikään niin moni muukin seikka esim. asennusympristö. Lisäksi on eri standardeja joiden perusteella elinikä mitataan. Jos lukemia alkaa vertaamaan, niin pitäisi ainakin verrata saman standardin perusteella tehdyn testin lukema.

LED-nauhan elinikäErillaisia vanhennustestejä, erillaisia elinikä-lukuja

LED-nauhan elinikää voi kuitenkin arvioida myös edellä kuvattujen parametrien valossa. Käytännössä mitä energiatehokkaampi LED-nauha on, sitä pidempi-ikäinen se on, koska lämpökuorma on yksi tekijä, joka alentaa LED-nauhan elinikää.

Ps. tarkista myös myös LED-nauhan asennettavuus. 2-puolisen teipin laatu ja että nauhassa on riittävän pitkät liitosjohdot. Helpottaa sennusta ja nauha on kiinni vielä kahden vuodenkin päästä.

Erillaisia LED-nauhoja, eri pituisisa katkaisuvälejä.

LED-nauhan valinta

Lue tarkempi ohje kuvineen verkkokauppamme kattavista ohjeista.