LED-nauhan valinta
LED nauhan valinta.

LED nauhan valinta alkaa valaistuskohteen vaatiman valomäärän tarpeesta.

LED nauhan valinta, LED nauhan valotehosta puhuttaessa ei tarkoiteta sähkötehoa Watti [W] vaan LED nauhasta saatava valomäärä lumen [lm]. Lue lisää tästä suureesta: Luumen ja kandela.

Kotona huonetilan valaisuun suoralla valaistuksella tarvitaan noin 200-250 lm valomäärä huoneen jokaista neliömetriä kohden ja epäsuoralla valaistuksella noin 350-400 lm. Edellinen on karkea nyrkkisääntö. Lopulliseen tarvittavaan valomäärään vaikuttaa useat tekijät kuten huoneen korkeus, seinien pinnan heijastuvuus eli mm. materiaali sekä tietenkin huoneen käyttötarkoitus. Tai jos teet jotain muuta valaistusta, niin tietenkin valomäärä kannattaa valita valaistuskohteen mukaan.

LED nauhan sähköteho

LED-nauhan sähköteho kertoo kuinka paljon LED-nauha kuluttaa sähköä. LED-nauhan sähköteho ei siis kerro LED nauhasta saatavaa valomäärää, koska vain osa LED nauhan sähkötehosta muuttuu valoksi lopunn muuttuessa lämmöksi. Koska LED nauhojen ja niissä käytettävien LED komponettien laatu vaihtelee, vaihtelee mysö saatu valomäärä eri nauhojen välillä hyvinkin paljon. Tämä vaikuttaa LED nauhan energiatehokkuuteen.

Kuva; LED-nauhasta ja alu-listasta saa hyvän ja energiatehokkaan kasvatusvalon joka ei kuluta sähköä liikaa. Ja yrtit sekä chilit tykkäävät.

led-nauha kasvatusvalo ja sähköteho

LED-valonauhat

erilaisten led-valonauhojen esittely. kaikki tärkeä mitä sinun tulee tietää led-valonauhoista.

LED nauhan energiatehokkuus eli ympäristöystävällisyys

LED-nauhoja on eri laatuisia ja osasta saat samalla sähköteholla enemmän valoa kuin toisista. Se sähköteho mikä ei valoksi muutu, muuttuu hukkatehona lämmäksi. LED-nauha siis lämmittä sillä sähkömäärällä ympäristöä. Sellainen tilannehan ei ole kovin hyvä ja se käy kukkaron päälle, koska se kasvattaa sähkölaskuasi.

Luonnonsuojelu
Säästä sähköä ja säästät luontoa.

Voit vaikuttaa suoraan LED-nauhan ympäristöystävällisyyteen. Ostaessasi LED nauhaa kiinnitä huomiota kuinka paljon valoa (luumeneita) saat LED-nauhasta suhteeessa sähkötehoon. Yksinkertaisella laskutoimituksella jossa jaat nauhasta saadun valomäärän [lm] sen kuluttamalla sähköteholla [W]. Esimerkiksi LED-nauhamme FW300T5050C24 kuluttaa sähköä 14,4 W/m ja siitä saatava valomäärä on 1380 lm/m. Laskemalla LED nauhasta saa valoa 96 lm/W. Mitä suurempi tämä luku on, sen energiatehokkaampi kyseinen LED-nauha on. Yleensä on myös niin, että mitä suurempi tämä lukema on, sitä pitkäikäisempi kyseinen LED-nauha on.

LED nauhan tuottamaan valomäärään vaikuttaa kuitenkin useat eri tekijät kuten valon värintoistokyky (CRI) ja värilämpötila. Kun esim. valon värintoistokykyä parannetaan, LED valosta saatava valomäärä per sähköteho laskee, koska yhden parametrin parantaminen huonontaa toista. Myös valon värilämpötila vaikuttaa. Mitä korkeampi on värilämpötila, sen helpommin LED-nauhasta saadaan valotehoa per sähköteho. Muitakin parametreja on (m. ärsykepuhtaus, kromaattisuus jne). Kiinnitä huomisi myös näihin parametreihin kun vertailet LED nauhoja keskenään.

Yleens alle 5500 K:n LED nauhalla lm/W vertailulukeman tulisi olla yli 90, kun nauhan värintoistoindeksi CRI on yli 90. Huonommalla värintoistoindeksillä lukeman tulisi olla jo reilusti yli 100 ja kylmemmällä valolla yli 120.

LED nauhan värilämpötila

LED-nauhan värilämpötilalle ei ole varsinaista oikeaa lukemaa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään seuraavia värilämpötiloja

  • Lämmin valkoinen eli noin 2400…3400K: makuuhuoneet, ehkä olohuone
  • Puhtaan valkoinen (neutraalin valkoinen): 4000…4600K. Muut kodin huoneet, myös olohuone
  • Päivän valkoinen (daylight): 5000…5500K. Työhuoneet, toimistot, julkiset tilat.

Enemmän tietoa aiheesta saat artikellistamme Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa.

Klikkaa alla olevista linkeistä edellä kuvattujen värilämpötilojen tuotteisiin:

LED nauhan värintoitoindeksi CRI

Valoille ilmoitetaan värintoistoindeksi CRI, joka kuvaa sitä, kuinka hyvin eri värit toistuvat esim. kyseisen LED nauhan valossa. Värintoistolla on suuri merkitys, koska elämme värien maailmassa ja eri pinnoilla on eri värejä. Seinän, lattian ja katon maalit, tapetit, matot, huonekalun kankaat, elintarvikkeet, hedelmät jne ovat kaikki värillisiä. Onkin siis hyvin tärkeää että valo toistaa eri värejä. Värintoistoindeksin CRI (joskus myös Ra) tulisi olla yleensä yli 90. Jos värintoistoindeksiä ei ole ilmoitettu, on siihen varmaan joku syy. Paras tapaus on, kun valosta esitetään myös spektrikuva jne.

Lue lisää aiheesta artikkelistamme Onko valon värintoistokyky eli CRI (Ra) lukema tärkeä?

värintoistoindeksi elintarvike
Esimerkiksi elintarvikkeiden valaisuun tarvitaan hyvää värintoistoa.

LED nauhan leveys ja komponenttien tiheys.

LED nauhan rakenne tarkoittaa mm sen leveyttä, LED-komponettien lukumäärää nauhassa ja esim. LED nauhan kotelointiluokkaa eli vesi- ja pölytiiveys.

Tyypillisesti LED nauha on 8-16 mm leveää. Usein on niin, että mitä leveämpää LED nauha on, sitä enemmän siitä saadaan valoa. Leveys voi vaikuttaa myös LED nauhansta saataviin muihin ominaisuuksiiin kuten valon värit ja valkoisen värilämpötilan säätö. Tarkista myös, että valitsemasi LED nauha mahtuu haluamaasi asennuspaikkaan tai al-listaan.

LED-nauhoissa on LED-komponetteja eri määriä riippuen LED nauhasta. Perinteisissä LED nauhoissa ne on fyysisesti nähtävillä erillisinä komponentteina, COB LED nauhassa (Chip On Board) LED-komponentit eli chipit ovat tiiviissä yhtenäisessä rivissä. LED komponettien määrä vaikuttaa siihen, kuinka lähekkäin LED-komponentit ovat toisiaan. Se taas vaikuttaa LED-nauhasta saatavaan valon tasaisuuteen.

LED-nauhan tiheys pistemmäisyys
Erillaisia LED-nauhan tiheyksiä. Komponettien lukumäärä / metri kertoo nauhan tiheyden.
COB LED nauha
COB LED-nauhan valo on tasainen, yhtenäinen ja pisteetön. Käytönnössä COB nauhassa on satoja pikku-LED:ejä / metri. Aivan vieri vieressä.

LED nauhan IP luokka eli kotelointiluokka on hyvä valita mahdollisimman alhaiseksi, koska se helpottaa asennusta, vähetää valon häviöitä ja mm. värilämpötilan muutoksia. Sisätiloissa käytetään IP20 luokan nauhaa jossa ei ole mitään häiritsevää pinnoitetta, ellei kyseessä ole kostea tila johon lainsäädäntö vaatii paremman kotelointiluokan (mm. saunallinen pesuhuone). Parempi kotelointiluokka voidaan saada pinnoitteella tai esim. kun LED nauha asennettaan suojakannellisen al-listan sisään. Ulkotiloissa tulee aina käyttää IP67/IP68-luokan nauhaa. Roiskevesisuojattu (IP54) LED nauha on tarkoitettu käytettäväksi näiden välillä eli kosteat sisätilat.

Vesitiivis COB-LED-nauha
Vesitiivis COB LED-nauha ulkokäyttöön. Vesitiiveys on tehty polyuretaanipinnoitteella, jonka vaikutus valonspektriin on vähäinen ja mekaaninen kestävyys erinomainen. Kestää myös hiilivetyjä.

LED nauha, mitä maksaa?

Valitettavan usein LED nauhan hinta on se ensimmäinen ja lähes ainoa valintakriteeri. Hinnalla on toki merkitystä, mutta se pitää suhteuttaa johonkin, jotta voit vertailla eri nauhoja keskenään. Kun muut LED nauhan ominaisuudet ovat riittävästi vertailukelpoisia keskenään (esim. energiatehokksuus, värintoistoindeksi ja värilämpötila), voit vielä laskea kuinka paljon saat valoa eurolla. Laskutoimitus on helppo. Jaa LED-nauhasta saatavan valomäärän sen hinnalla. Esimerkiksi jo aiemmin mainittu LED-nauhamme FW300T5050C24 tuottaa valoa 1380 lm/m eli 5 metrin kela 6900 lm. Tätä kirjoittaessa kyseisen kelan hinta on 89 € eli saat tästä LED-nauhasta valoa 78 lm/€.

Alla on linkitettynä eri hintaisia LED nauhoja:

LED nauhan elinikä.

Jätimme tämän viimeiseksi, koska tämä on käytännössä asia mitä on ostohetkellä melko hankala arvioida. Syitä tähän on monia. Vaikka valmistaja olisi ilmoittanut jonkun luotettavuus- ja vanhennustesteihin perustuvan tuntimäärän, vaikuttaa LED nauhan elinikään niin moni muukin tekijä lähtien vaikka asennusympristöstä (lämpötila, kosteus, käyttöjännitteen laatu jne). Lisäksi on eri standardeja joiden perusteella elinikä mitataan. Jos lukemia alkaa vertaamaan, niin pitäisi ainakin verrata saman standardin perusteella tehdyn testin lukema.

LED-nauhan elinikä: Erillaisia vanhennustestejä, erillaisia elinikä-lukuja

LED-nauhan elinikää voi kuitenkin arvioida myös edellä kuvattujen parametrien valossa. Käytännössä mitä energiatehokkaampi LED-nauha on, sitä pidempi-ikäinen se on, koska lämpökuorma on yksi tekijä, joka alentaa LED-nauhan elinikää.

Ps. tarkista myös myös LED-nauhan asennettavuus. 2-puolisen teipin laatu ja että nauhassa on riittävän pitkät liitosjohdot. Helpottaa asennusta ja nauha on kiinni vielä kahden vuodenkin päästä eikä roiku puoliksi irtonaisena.

Erillaisia LED-nauhoja, eri pituisisa katkaisuvälejä.

LED-nauhan valinta

Lue tarkempi ohje kuvineen verkkokauppamme kattavista ohjeista.