Facebook
Facebook
YouTube
Instagram
LED nauha
Kuinka valita juuri se oikea LED nauha laajasta valikoimasta.

Time needed: 10 minutes

  1. Teetkö valaistusta kuivaan vai kosteaan tilaan määrää LED nauhan kotelointiluokan.

    Jos käytät LED nauhaa kuivissa sisätiloissa, kannattaa käyttää avointa (ei mitään pinnoitetta) IP20-luokan LED nauhaa. Tälläisessä käytössä pinnotteesta LED nauhan päällä on vain haittaa sekä asennuksen kannalta että valoteknisesti. Mikäli tilasi on kostea (esim. pesuhuone jossa on ovi saunatilaan), täytyy LED-nauhan olla vähintään roiskevesisuojattu (IP44/IP54 eli IPX4). Tällöin nauhan LED puolella on silikoninen tai polyuretaanipohjainen suoja (älä sorru PVC pinnoitteeseen). Ulkokäytössä suosittelemme täysin vesitiivistä (IP67/IP68) LED nauhaa. Tällöin nauha on suojattu kauttaaltaan kosteutta vastaan.

  2. Päätä teetkö epäsuoraa vai suoraa valaistusta, LED nauha, värilämpötila ja valomäärää.

    Nauhan kannalta tästä tulee kolme valintakriteeriä. Ne ovat värilämpötila (Kelvin lukema), valomäärä (montako luumenia) ja lopuksi LED nauhan tiheys (montako LED-komponettia per metri). Näistä lisää myöhemmissä kohdissa.

  3. Mieti mihin ja kuinka LED nauha asennetaan.

    Voitko yksinkertaisesti liimata LED nauhan jo olemassa oleviin rakenteisiin suoraan kiinni (esim. verhokappa, kaapin runko) vai tarvitseko alumiiniprofiilia suojakannella (kansanomaisesti tätä kutsutaan LED-listaksi).

  4. LED nauhan värilämpötila

    Päästä LED nauhan värilämpötila, ellet valitse säädettävää värilämpötilaa (CTT). Yleisiä värilämpötiloja ovat lämmin valkoinen (noin 3000K eli Kelvin), puhtaan valkoinen (noin 4000K) ja päivän valkoinen (noin 5500K). Valintaan vaikuttaa pääasiassa valaistavan tilan käyttötarkoitus, toki myös henkilökohtaiset mieltymyksetkin on otettava huomioon.

    VALON KÄYTTÖTARKOITUS. Onko kyseessä huonetilan yleisvalaistus (makuuuhuone, olohuone, mökki, pesuhuone), yrttien kasvatusvalo, kuvausvalo, keittiön kaapsiton välitilan valaistus vai työpisteen valaistus. Näissä kaikissa toimii 4000K LED valo ja osassa 5500K LED valo. 3000K LED valoa kannattaa välttää, mutta se voi olla vaihtoehto joissain tilanteissa.

    TILA. Onko kyseessä ulkotila, huonetila, keittiö, toimistotila tai julkinen tila. Kaikkiin sopii 4000 Kelvinin valo, mutta toimistoihin ja julkisiin tiloihin sopii paremmin 5500K:n LED valo.

    SUORA TAI EPÄSUORA VALAISTUS. Jos kyseessä on epäsuora valaistus, niin valon värilämpötila (ja värisävy) muuttuu kun se heijastetaan pinnan kautta tilaan. Esim. kellertävän mäntyisen kattopanelin kautta heijastettu valo alkaa kellertämään eli lämmin valkoinen (3000 K) kellertävä sävy vahvistuu huomattavasti. Voi olla turvallista valita kylmempi sävy.

    Lisätietoa valintasi tueksi saat ohjeesta Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa

  5. Laske tarvittava valomäärä mitä LED nauhan tulee tuottaa

    Kun tiedät valon käyttökohteen ja -tarpeen, tiedät myös kuinka suuren valaistusvoimakkuustason (luksina) tilaan tarvitset. Seuraavaksi karkea nyrkkisääntö. Jos valaiset kodin tiloja esim. olohuonetta suoralla tai epäsuoralla valaistuksella, tarvitset valolähteen jonka valovirta (luumen) on suorassa valaistuksessa noin 200 lm/neliömetri ja epäsuorassa noin 350 lm/neliömetri. Esimerkiksi LED-nauha FW300T5050C24 tuottaa 1380 lm valovirran metriä kohden, yhdellä 5 metrin kelalla voi valaista epäsuorassa valaistuksessa noin 20 neliömetrin kokoisen huoneen.

    Työtilojen valaisuun tarvitset suorassa valaistuksessa noin 500 lm/neliö ja epäsuorassa noin 900 lm/neliö.

    Keittiön kaapistojen välitilan työtasojen valaisuun tarvitset noin 1000 lm/metri LED-valonauhan.

    Kun tiedät tilan koon neliöinä ja miten tilan valaiset, voit laskea tilan valaisuun tarvittavan valomäärän eli kuinka monta luumenia tarvitset.

  6. Valitse LED nauha joka tuottaa tarvittavan valomäärän

    Tilasi on esim 4×3 metrinen olohuone (12 neliötä) ja asennat sinne kahdelle 4 metrin seinälle epäsuoran valaistuksen. 12 neliötä * 350 lm = 4200 lm joka on se valomäärä jonka tarvitset tilan valaisuun. Tämä jakautuu kahdelle 4 m seinälle eli kummalkein tarvitaan 2100 lm valomäärä. LED-nauhan tuleekin tuottaa valomäärä joka saadaan: 4200 lm / 4 metriä = 1050 lm / metri.

    Tämän jälkeen voit valita millä LED-nauhalla sen teet. Huomaa että mitä lämmin sävyisempi nauha on, sen vähemmnä siitä saat valovoimaa / metri. Edellä olevat karkeat nyrkkisäännöt on laskettu 4200K nauhalle. Toki viime vuosina ero on kuroutunut, mutta eroa on silti. 4000K:n LED nauha on tästäkin syystä hyvä valinta.

    LED nauha FW480T3528C24 tuottaa valoa 770 lm/metri. Tämä on noin 20% vähemmän kuin laskimme. Jos tilassa on joku muu valolähde (esim. jalkalamppu), niin tämä nauha on ihan hyvä valinta.

    LED-nauha FW300T5050C24 tuottaa valoa 1380 lm/metri eli enemmän kuin on tarpeen. Tästähän ei ole haittaa koska LED-nauhaa voidaan aina himmentää erittäin helposti ja kohtuu kustannuksin, jos valoa on liikaa. Tämä LED nauha onkin hyvä valinta tähänkin valaisuun.

    LED-nauha FW600T2835C24 ja FW1200T2835C24 tuottavat kumpikin valoa 1700 lm/metri. Eli tämä valinta olisi jo hyvin ylimitoitettu alkutietojen perusteella. Mutta jos halutaan varata optio että tilassa tehdään joskus tarkkuutta vaativaa työtä (esim. käsin ompelua), jompi kumpi nauhoista voi olla se oikea valinta, varsinkin kun LED-nauhaa voidaan normaalisti käyttää himmennettynä.

  7. LED nauha, käyttöjännitteen valinta

    Tähän on lyhyt vastaus. Jos ei ole erityistä syytä, niin valitse aina suurin mahdollinen eli 24 V käyttöjännite.

  8. Osta valitsemasi LED nauha

    Osta LED-nauha verkkokaupasta valokas.fi tai Helsingin myymälästä josta saat yleisimillä maksutavoilla LED nauhan suoraan varastosta heti mukaasi.

    Jos et vielä tiedä mikä nauha on sinulle parhaiten sopiva, niin ota meihin yhteyttä, niin valitaan LED nauha sinulle yhdessä. Tule vaikka henkilökohtaisesti käymään, meillä palvellaan sinua.