Facebook
Facebook
YouTube
Instagram

Vaadittava aika: 10 minuuttia.

 1. Teetkö valaistusta kuivaan vai kosteaan tilaan

  Jos käytät LED-nauhaa kuivissa sisätiloissa, kannattaa käyttää avointa (ei mitään pinnoitetta) IP20-luokan LED nauhaa. Tälläisessä käytössä pinnotteesta LED nauhan päällä on vain haittaa sekä asennuksen kannalta että valoteknisesti. Mikäli tilasi on kostea (esim. pesuhuone jossa on avi saunatilaan), täytyy LED-nauhan olla vähintään roiskevesisuojattu (IP44/IP54 eli IPX4). Tällöin nauhan LED puolella on silikoninen tai polyuretaanipohjainen suoja (älä sorru PVC pinnoitteeseen). Ulkokäytössä suosittelemme täysin vesitiivistä (IP67/IP68) LED nauhaa. Tällöin nauha on suojattu kauttaaltaan.

 2. Päätä teetkö epäsuoraa vai suoraa valaistusta

  Nauhan kannalta tästä tulee kolme valintakriteeriä. Ne ovat värilämpötila (Kelvin lukema), valomäärä (monta luumenia) ja LED nauhan tiheys (montako LED-komponettia 500 cm nauhassa on). Näistä lisää myöhemmissä kohdissa.

 3. Mieti mihin ja kuinka asennan LED-nauhan

  Voitko yksinkertaisesti liimata nauhan jo olemassa oleviin rakenteisiin vai tarvitseko alumiiniprofiilia suojakannella (kansanomaisesti tätä kutsutaan LED-listaksi).

 4. LED nauhan värilämpötila

  Päätä LED nauhan värilämpötila. Yleisiä ovat lämmin valkoinen (noin 3000 K), puhtaan valkoinen (noin 4000 K) ja päivän valoinen (noin 5500 K). Valintaan vaikuttaa valon käyttötarkoitus, mitä tilaa olet valaisemassa ja onko kyseessä suora vai epäsuota valaistus. Tietysti voit tehdä valaistuksen jossa on säädettävä värilämpötila.

  VALON KÄYTTÖTARKOITUS. Onko kyseessä huonetilan yleisvalaistus (makuuuhuone, olohuone, mökki, pesuhuone), yrttien kasvatusvalo, kuvausvalo, keittiön kapsiton välitilan valaistus vai työpisteen valaistus. Näissä kaikissa toimii 4000 Kelvinin valo ja osassa 5500 Kelvinin valo. 3000 Kelvinin valoa kannattaa välttää, mutta se voi olla vaihtoehto joissain tilanteissa.

  TILA. Onko kyseessä ulkotila, huonetila, keittiö, toimistotila tai julkinen tila. Kaikkiin sopii 4000 Kelvinin valo, mutta toimistoihin ja julkisiin tiloihin voidaan käyttää myös 5500 Kelvinin valoa.

  SUORA TAI EPÄSUORA VALAISTUS. Jos kyseessä on epäsuora valaistus, niin valon värilämpötila (ja värisävy) muuttuu kun se heijastetaan pinnan kautta tilaan. Esim. kellertävän mäntyisen kattopanelin kautta heijastettu valo alkaa kellertämään eli lämmin valkoinen (3000 K) kellertävä sävy vahvistuu huomattavasti. Voi olla turvallista valita kylmempi sävy.

  Lisätietoa valintasi tueksi saat ohjeesta Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa

 5. Valitse tarvittava valomäärä

  Kun tiedät valon käyttökohteen ja -tarpeen, tiedät kuinka suuren valaistusvoimakkuustason (luksina) tilaan tarvitset. Jos valaiset esim. olohuonetta suoralla tai epäsuoralla valaistuksella, tarvitset valolähteen jonka valovirta (luumen) on suorassa valaistuksessa noin 460 lm/neliömetri ja epäsuorassa noin 700 lm/neliömetri. Esimerkiksi LED-nauha FW300T5050C24 tuottaa 6900 lm valovirran joten yhdellä kelalla voi valaista epäsuorassa valaistuksessa noin 10 neliömetrin kokisen huoneen. Keittiön kaapistojen välitilan työtasojen valaisuun tarvitset noin 1000 lm/metri LED-valonauhan.

  Kun tiedät tilan koon ja miten sen valaiset, voit laskea tilan valaisuun tarvittavan valomäärän eli kuinka monta luumenia tarvitset.

 6. Valitse LED-nauha joka tuottaa tarvittavan valomäärän

  Tilasi on esim 4×3 metrinen olohuone (12 neliötä) ja asennat sinne kahdelle 4 metrin seinälle epäsuoran valaistuksen. 12 neliötä * 700 lm = 8400 lm joka on se valomäärä jonka tarvitset. Tämä jakautuu kahdelle 4 m seinälle eli kummalkein tarvitaan 4200 lm valomäärä. LED-nauhan tulee tuottaavalomäärä joka saadaan: 4200 lm / 4 metriä = 1050 lm / metri.

  Tämän jälkeen voit valita millä LED-nauhalla sen teet. Huomaa että mitä lämmin sävyisempi nauha on, sen vähemmnä siitä saat valovoimaa / metri. Toki viime vuosina ero on kuroutunut, mutta eroa on silti. 4000 Kelvinin nauha on tästäkin syystäö hyvö valinta.

  LED-nauha FW480T3528C24 tuottaa valoa 770 lm/metri. Tämä on noin 20% vähemmän kuin laskimme. Jos tilassa on joku muu valolähde (esim. jalkalamppu), niin tämä nauha on ihan hyvä valinta.

  LED-nauha FW300T5050C24 tuottaa valoa 1380 lm/metri eli enemmän kuin on tarpeen. Tästähän ei ole haittaa koska LED-nauhaa voidaan aina himmentää erittäin helposti. Tämä on hyvä valinta.

  LED-nauha FW600T2835C24 ja FW1200T2835C24 tuottavat kumpikin valoa 1700 lm/metri. Eli tämä valinta on hyvin ylimitoitettu alkutietojen perusteella. Mutta jos halutaan varata optio että tilassa tehdään joskus tarkkuutta vaativaa työtä 8esim. käsin ompelua), jompi kumpi nauhoista voi olla se oikea valinta, varsinkin kun LED-nauhaa voidaan normaalisti käyttää himmennettynä.

 7. LED nauhan käyttöjännitteen valinta

  Tähän on lyhyt vastaus. Jos ei ole erityistä syytä, niin valitse aina 24 Vdc käyttöjännite alemman jännitteen sijaan.

 8. Osta valitsemasi LED-nauha

  Osta LED-nauha verkkokaupasta valokas.fi tai Helsingin myymälästä josta saat yleisimillä maksutavoilla LED-nauhan suoraan varastosta heti mukaan.

  Jos et vielä tiedä mikä nauha on sinulle parhaiten sopiva, niin ota meihin yhteyttä, niin valitaan LED-nauhasi yhdessä. Tule vaikka henkilökohtaisesti käymään, meillä palvellaan sinua.